Shoutbox 0 nowych PW 

Closed TopicStart new topic
> Awaria 1.9 TDI 130 ASZ - VW Golf - brak mocy!, Koledzy poratujcie!
dwaku
post Fri, 11 Apr 2008 - 12:01
Post #1

Forum Killer

Ostatnio coś mi się zaczęło dziać w moim panzerwagenie. Auto oparte na 130 konnym ASZ zchipowanym u Mastersa. Wcześniej wgniot był od 1500RPM. Teraz moc zniknęła aż do 3000 i po za tym przy przeciągnięciu na 4 (albo innym wyższym biegu) często wchodzi w tryb awaryjny i już w ogóle auto ma może ze 40 kucy. Podmieniałem zawór sterowania turbiną i to nie było to. Przepływka ze skody nie pasowała i teraz szukam kogoś kto mi poradzi do kogo sie zgłosić zanim wymienię turbinę bo ta od czasu do czasu ładuje jak trzeba czyli jak dawniej. Może to właśnie przepływka ale nawet nie mam gdzie podmienić i to sprawdzić. Pomóżcie.

--------------------
V2 heartbeat
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Fri, 11 Apr 2008 - 12:01
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
Z.A.D.I.R
post Fri, 11 Apr 2008 - 12:45
Post #2

Super User

A czy nie prościej podjechać do Marka na diagnoze? Zamiast wymyślać tutaj na forum różne rzeczy...

--------------------

+Quote Post
gość_shafter_*
post Fri, 11 Apr 2008 - 14:33
Post #3

Jedz na diagnoze

+Quote Post
dwaku
post Fri, 11 Apr 2008 - 17:03
Post #4

Forum Killer

CYTAT(Z.A.D.I.R @ Fri, 11 Apr 2008 - 13:45) *
A czy nie prościej podjechać do Marka na diagnoze? Zamiast wymyślać tutaj na forum różne rzeczy...

Jaką diagnozę, u kogo?

No właśnie się zastanawiam nad taką diagnozą. Dzwoniłem do Mastersa i odpowiedział, że nie ma szans by awaria była powiązana z programem (zmiana parametrów komputera z jakiekokolwiek nawet najmniej pradopodobnego powodu). Czy słusznie odesłał mnie na drzewo? hmmm tego nie wiem bo się na tym za bardzo nie znam. Czy komuter po modyfikacji nie ma szans się zkwasić i problemów mam szukać gdzieś indziej?

Obstawiam przepływkę albo inny element elektroniki ale to takie wróżenie z fusów i szukam po prostu kogoś kto mi z tym pomoże zanim wjadę w koszta.

--------------------
V2 heartbeat

+Quote Post
the.wolf
post Fri, 11 Apr 2008 - 17:27
Post #5

EJ205 USER

najprosciej Vag-com i sprawdz błędy.

--------------------
W205 OM654 Daily

+Quote Post
Master/s
post Fri, 11 Apr 2008 - 17:45
Post #6

Forum Clubber

Osobiście nie przypominam sobie abym kogoś odesłał na "drzewo". Na pytanie...czy moglo się coś zmienić w programie...wykluczyłem taką możliwość. W komputerze nie ma krasnolódków które samoczynnie coś zmieniają. Program posiada sumy kontrolne i każda zmiana w programie spaowodowana nie wiem czym..silnym polem magnetycznym czy jakimiś innymi siłami nadprzyrodzonymi powoduje zgon komputera. Oczywiście diagnozować trzeba. Proszę się umówić i zobaczymy co się stało. Wykluczam żeby to był program.

pozdr

--------------------
http://www.tdi-tuning.pl
Profesjonalny Chiptuning. Hamownia Podwoziowa Maha LPS3000 4x4

+Quote Post
dwaku
post Sat, 12 Apr 2008 - 02:16
Post #7

Forum Killer

Z tym odesłaniem na drzewo to może za mocne słowo ale zawsze można sprawdzić dla pewności czy rzeczywiście komputera szlag nie trafił ... Chętnie bym się pojawił bo ludzie po podłączeniu VAGa w zaprzyjaźnionym serwisie Skody dali za wygraną a każda pomoc mi się przyda, bo nie wiem co z tym fantem zrobić. Przynajmniej będzie jasność że komputer gra gitara. Dzięki

--------------------
V2 heartbeat

+Quote Post
Master/s
post Sat, 12 Apr 2008 - 08:55
Post #8

Forum Clubber

zatem czekam od poniedziałku na telefon. Zobaczymy co się stało

--------------------
http://www.tdi-tuning.pl
Profesjonalny Chiptuning. Hamownia Podwoziowa Maha LPS3000 4x4

+Quote Post
Joker
post Sat, 12 Apr 2008 - 09:28
Post #9

Forum Clubber

CYTAT(dwaku @ Fri, 11 Apr 2008 - 16:03) *
No właśnie się zastanawiam nad taką diagnozą. Dzwoniłem do Mastersa i odpowiedział, że nie ma szans by awaria była powiązana z programem (zmiana parametrów komputera z jakiekokolwiek nawet najmniej pradopodobnego powodu). Czy słusznie odesłał mnie na drzewo?

Chciałbyś, żeby wszystko robione było za darmo, albo żeby przez telefon ktoś powiedział Ci od A do Z co masz zrobić...?...

CYTAT
Obstawiam przepływkę albo inny element elektroniki ale to takie wróżenie z fusów i szukam po prostu kogoś kto mi z tym pomoże zanim wjadę w koszta.

Zmierzam właśnie do tego, że porządną diagnozę powinieneś wliczać w część kosztów. Program robił Ci Masters, więc jedź do Niego, będziesz mieć pewność co i jak.

+Quote Post
dwaku
post Sat, 12 Apr 2008 - 09:40
Post #10

Forum Killer

CYTAT(joker @ Sat, 12 Apr 2008 - 08:28) *
Chciałbyś, żeby wszystko robione było za darmo, albo żeby przez telefon ktoś powiedział Ci od A do Z co masz zrobić...?...

Zmierzam właśnie do tego, że porządną diagnozę powinieneś wliczać w część kosztów. Program robił Ci Masters, więc jedź do Niego, będziesz mieć pewność co i jak.

Chłopaku, co Ty mi tu nie powiesz? Gdzie ja piszę żeby mi ktoś za friko auto robił? Jakoś ja tego nie mogę się tu tego doszukać... no ale może niewyspany jestem. Dzięki za uwagi, na pewno się przydadzą. wink.gif

U Mastersa sprawdzić mogę tylko sygnał z komputera. Ktoś mi poleci warsztat gdzie mają wiedzę i sprzęt gdyby komp był, jak wstępnie zakładamy, cacy? Chodzi mi o dokładne sprawdzenie (odpłatne dla ścisłości wink.gif) podzespołów silnika zanim ktoś mi poradzi kupno turbiny i paru innych gratów. Kwestia może właśnie dotyczyć głupiego przepływomierza, którego nie mam w zapasie, może.... dry.gif

--------------------
V2 heartbeat

+Quote Post
guluwroc
post Sat, 12 Apr 2008 - 10:41
Post #11

Forum Killer

CYTAT(dwaku @ Sat, 12 Apr 2008 - 08:40) *
Chłopaku, co Ty mi tu nie powiesz? Gdzie ja piszę żeby mi ktoś za friko auto robił? Jakoś ja tego nie mogę się tu tego doszukać... no ale może niewyspany jestem. Dzięki za uwagi, na pewno się przydadzą. wink.gif

U Mastersa sprawdzić mogę tylko sygnał z komputera. Ktoś mi poleci warsztat gdzie mają wiedzę i sprzęt gdyby komp był, jak wstępnie zakładamy, cacy? Chodzi mi o dokładne sprawdzenie (odpłatne dla ścisłości wink.gif) podzespołów silnika zanim ktoś mi poradzi kupno turbiny i paru innych gratów. Kwestia może właśnie dotyczyć głupiego przepływomierza, którego nie mam w zapasie, może.... dry.gif

Jedz do Mastersa napewno zdiagnozuje CI w 100% co boli Twoje auto.

P.s w serwisie pracują ludzie którzy wbijają we wszystko i idą do domu o 18 ,sami po serwisach mamy dużo diagnoz bo w serwisie powiedzieli że komp zrypany a okazało sie całkiem co innego smile.gif

--------------------
Ecuproject wrocław 513399363,502730289

+Quote Post

Closed TopicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Thursday, 01 May 2025 - 10:18