![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sat, 27 March 2010 ![]() |
Po sprzedaży swojego auta, czas najwyższy na zakup czegoś większego, co sprawdzi się na kilku polach.
Szukam auta, które: - będzie miało 4 drzwi, - będzie stosunkowo żwawe (poprzednie miało ok. 6,7 do 100, przyzwyczaiłem się ale może być wolniejsze), - w miarę pojemne (od czasu do czasu wózek ale bez przesady, nie musi być to Mondeo w kombi). Jeżeli chodzi o kwestię mechaniki i napędu. Do tej pory jeździłem ponad 200-konnym FWD bez szpery. Chyba mam tego dość, szczególnie jak jest mokro / ślisko. Zatem wolałbym żeby nie było to FWD, chyba że pojawi się auto z dobrym napędem na przód, które będzie w zakręcie nie jechało wyłącznie do przodu. Przebiegi jakie robię to około 15 kkm rocznie (dojazd do miasta ok. 10 km i toczenie się po nim, trasa ponad 200 km raz na miesiąc). Sam do końca nie wiem czy z racji tego wykluczyć diesel'a, jeszcze tego nie zrobiłem bo: - pierwszym typem jest Alfa Romeo 159, co w przypadku tego modelu łączy się praktycznie wyłącznie z zakupem diesel'a (wyłącznie 2.4 210KM), jedyna rozsądna benzyna to TBi, której na rynku wtórnym praktycznie nie ma. Jestem zatem w stanie przeboleć diesel'a ale wyłącznie w AR. Ponadto zostaje kwestia napędu. Jeżeli Q4 to rynek oferuje chyba jedynie automat, o którym są przeróżne opinie (automatu nie wykluczam). Szczególnie w kwestii AR prosiłbym o wskazówki dotyczące: a) diesel'a, ![]() Kolejne pomysły to: - Mazda 6 MPS - ciężko cokolwiek znaleźć, trochę gnije, - Volvo S60R - to praktycznie nie występuje, a wydaje się być najlepszym rozwiązaniem, - Audi A4B7 2.0T Q - sporadycznie ale się zdarzają, głównie USA (a to odpada z wiadomych względów), - Mondeo ST - trochę żłopie ale jeszcze w normie. Budżet to 40.000 zł. Raczej maksymalny. Oczywiście nie trzeba wydać wszystkiego (głównie Mondeo ST) ale chcę to zrobić z głową. Oczekuję względnej bezawaryjności ale liczę się z tym, że naprawiać trzeba. Po nowe auto na gwarancji poszedłbym do salonu. Będę wdzięczny za wszelkie porady, bo wydawało mi się, że ogarniam rynek, a jak przychodzi do dokonania wyboru, to pojawiają się schody. |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Tue, 27 October 2009 Skąd: Warszawa ![]() |
Na mazdamps.pl są dwie potęcjalne zdrowe sztuki do kupienia. 6 mps spełni Twoje oczekiwania.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Wed, 15 October 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
S60R - gwarantuję że się zawiedziesz. Nie jeździ, nie skręca, żłopie jak głupie, hamulce w najlepszym razie średnio nadają się do eksploatacji w normalnym ruchu (szklą się klocki)...
-------------------- question = ( to ) ? be : ! be;
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sun, 06 April 2014 ![]() |
Wybierz lexusa
-------------------- Audi S8D4 Będzie
Audi S8D3 Jest i Audi S8D2 Było KTM 660 supermoto, KTM pro50 :) Panonia z koszem , Jeep 4.0, passeratdi i kilka kosiarek :D |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Wed, 15 July 2009 ![]() |
c32amg?
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Jedzie jedzie. Lexów jest wiele rodzaji(Popatrz) a nie jedzie tylko 2.0. Nie jechałeś widać..choćby ls400. Mazda pali 15-17 i to nic specjalnego. Do tego ma kupe wad. Laguny i jakieś fordy to w ogóle gnioty z platikiem fantastikiem w środku.
Nie głupie jest volvo. -------------------- Audi S8D4 Będzie
Audi S8D3 Jest i Audi S8D2 Było KTM 660 supermoto, KTM pro50 :) Panonia z koszem , Jeep 4.0, passeratdi i kilka kosiarek :D |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Wed, 15 October 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
Co jest niegłupiego w Volvo?
-------------------- question = ( to ) ? be : ! be;
|
|
|
![]()
|
|
Wyglad
![]() -------------------- Audi S8D4 Będzie
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Fri, 11 May 2007 Skąd: Poznań ![]() |
-------------------- 5L -> 5P // 30 6L 120
H 3P 20 1L # 80 4-P |
|
|
![]()
|
|
na starcie wymiana rozrządu i spokój z awariami na lata
![]() |
|
|
![]()
|
|
Początkowo zainteresowałem się 3.2 od VW/Audi jednak po zapoznaniu się z opiniami dotyczącymi tego motoru temat odpuściłem. Nie miałem co prawda osobiście styczności z 3.2 więc chętnie przeczytam kolejne opinie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Fri, 11 May 2007 Skąd: Poznań ![]() |
Zawsze można kupić 3.0 tdi z przebiegiem 500.000 km
![]() Znam wiele osób z 3.2 w A3/A6/Tuareg i nikt ani słowa nie narzeka. -------------------- 5L -> 5P // 30 6L 120
H 3P 20 1L # 80 4-P |
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 04 December 2007 Skąd: Wrocław ![]() |
ale 3.2 w a3, a6 i touareg to są 3 różne silniki
|
|
|
![]()
|
|
tylko w a3/tt/passacie jest inny
|
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 04 December 2007 Skąd: Wrocław ![]() |
czyli co, wzdłużny vr6, poprzeczny vr6 i wzdłużne v6 to 3 identyczne silniki?
|
|
|
![]()
|
|
poprzecznych były dwa rodzaje ten o oznaczeniu BUB w a3/tt/golfie V i w Passacie b6 3.2 to inna jednostka juz na fsi ale jeszcze VR6, a w a6 jest V6 i jest wzdłóżny i fsi
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Wed, 24 November 2004 ![]() |
jeśli w gre wchodzi ar 159 to możne audi a4 b6 swap 2.7 biturbo , będzie w miarę szybko po sofcie i lpg tez lubi
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 04 September 2008 Skąd: Łódź ![]() |
Co jest niegłupiego w Volvo? no choćby superwygodne fotele, że jak wsiadłem to naprawde w szoku byłem, i one ładne są ![]() -------------------- V8
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Sunday, 04 May 2025 - 08:17 |