![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
User Dołączył: Thu, 01 April 2021 ![]() |
Witam
Użytkuje Audi A7 3.0 tfsi od paru lat, moc 589hp na E40 i 535hp na pb98. Limit kompresora tvs1320 już dawno osiągnięty, a mocy zaczyna brakować wiec zrodził się pomysł budowy drugiego zakutego silnika i wrzucenia dmuchawy ![]() Co jest zrobione: -Tulejowanie bloku. -Kute tłoki 82.5mn (Pojemność spadnie do 2.85L) -CR 9.5:1 z 10.3:1. -Kute korby. -Głowice po portingu. -Wzmocnione zawory wydechowe i ssące LOBA. -Wzmocnione sprężyny zaworowe LOBA -Uszczelniacze Supertech -Przerobiony kolektor z 2.7 Biturbo(po portingu) + adapter. -Dodatkowe 6 wtryskiwaczy 850cc. -Przerobiona odma z 3.2 FSI. -Turbo Garrett G35-900. -WMI AEM 1000cc. -Wastegate Precision Turbo PBO085-2000 PW46 -Blow off Tial Q -Intercooler wodny spięty z układem klimatyzacji ![]() Zostawiam SIMOS8.5 na pokładzie. Do kontroli boostu wleci Cortex Boost Controller A do obslugi wtryskiwaczy MegaSquirt V3 Pozostaje jeszcze kwestia dodatkowej pompy w baku, aktualnie siedzi pompa od RS7. Nie jestem pewny tez jeszcze przerwy na pierścieniach tłokowych. Planuje dmuchnąć z 2.3-2.4b nadciśnienia Aktualne mody: -Wydech AWE Touring + resonated DPs -Brak katalizatorów, Test Pipes w ich miejsce -Małe koło kompresora 57.5mm -Duże koło pasowe 196.5mm -Przepustnica 80mm HEMI -Kompresor(TVS1320) po portingu. -Rozdzielony układ chłodzenia kompresora, dodany zbiornik 5l i zbiornik wyrównawczy -Układ chłodzenia kompresora podpięty pod układ klimatyzacji (tzw. Killer Chiller) -WMI AEM -Zmieniona elektryczna pompa wody CWA50 na CWA100 -Dołożona dodatkowa pompa wody CWA100 (w sumie są 2, spięte szeregowo) -RS7 Airbox -Filtr Powietrza K&N -Zawieszenie Bilstein & Eibach -Sensor zawartości Etanolu w paliwie -Pompa wysokiego ciśnienia BAR-TEK -Pompa w baku z RS7 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 04 December 2007 Skąd: Wrocław ![]() |
a simos nie ogarnie doładowania? one różne dziwne rzeczy robią...
|
|
|
![]()
|
|
SIMOS ogarnia sterowanie bypassem kompresora.
Może jakoś by się dało ogarnąć, ale nie widziałem Simos8.X w żadnym turbo doładowanym samochodzie. |
|
|
![]()
|
|
I live here ! Dołączył: Wed, 20 August 2008 Skąd: 3city ![]() |
Tvs1320 535hp nadmuchał? Co w nim było robione?
-------------------- -Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Fri, 09 March 2007 Skąd: Błonie ![]() ![]() |
a czym będziesz sterować zapłon ?
-------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 04 December 2007 Skąd: Wrocław ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Fri, 21 January 2011 Skąd: a-chów/ b-b ![]() |
przy turbo jest sens zostawiać IC powietrze-woda? IC powietrze-powietrze niby bardziej wydajne, choć mniej stabilne
I może tytułem wstępu opisz aktualny setup i osiągi na 98, myślę że wiele osób tutaj jest ciekawych jak udało Ci się tyle wycisnąć Ps. Do ilu RPM teraz jest kręcone? -------------------- S4 i X11, było 330d+ 303@705
|
|
|
![]()
|
|
@kontrolm
Zapłon sterowany seryjnym sterownikiem. @siewcu Owszem ze wykonalne, ale nie znam magika który by mi to ogarnął w moim sterowniku ![]() @przemek530d Robię to w ramach testu, mam seryjny intercooler wodny który używam tylko w okresie zimowym. Resztę roku chłodzę ciecz układem klimy. Kręcę do 7400 RPM. Zaraz ze edytuje główny post, dodam informacje o aktualnych modach ![]() |
|
|
![]()
|
|
a jak zrobiłeś chłodzenie klimatyzacją ? Jakiś chiller wpięty w obieg czy jak ?
|
|
|
![]()
|
|
a jak zrobiłeś chłodzenie klimatyzacją ? Jakiś chiller wpięty w obieg czy jak ? Wymiennik płytowy, który działa jako parownik. 1 obieg podpięty pod układ Klimy, drugi pod układ cieczy ![]() Może wydaje się to skomplikowane, ale nie jest ![]() Do tego 2 elektrozawory żeby mieć możliwość przełączania się Killer Chiller <> Seryjny wymiennik wodny. |
|
|
![]()
|
|
Wymiennik płytowy, który działa jako parownik. 1 obieg podpięty pod układ Klimy, drugi pod układ cieczy ![]() Może wydaje się to skomplikowane, ale nie jest ![]() Do tego 2 elektrozawory żeby mieć możliwość przełączania się Killer Chiller <> Seryjny wymiennik wodny. ale klima w aucie nadal działa ? Jeżeli tak to jak spiąłeś niejako dwa parowniki ? -------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Ma ktoś może pomysł jak rozwiązać problem braku wzmocnionych szpilek do głowic?
|
|
|
![]()
|
|
Ma ktoś może pomysł jak rozwiązać problem braku wzmocnionych szpilek do głowic? jak mi jednak po raz 101 wytłumaczysz to ja Ci dam sposób na szpilki ![]() -------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
wyślę pw. A powiedz sprawdzałeś ile realnie daje taka przeróbka ? O ile jest niższa temperatura wody w IC przy pałowaniu np ?
|
|
|
![]()
|
|
wyślę pw. A powiedz sprawdzałeś ile realnie daje taka przeróbka ? O ile jest niższa temperatura wody w IC przy pałowaniu np ? Przy normalnej jeździe w temp otoczenia 30C , temp cieczy ma 8-12C, temp w dolocie poniżej temperatury otoczenia. Mam porównanie z większym coolerem APR i ten system działa o niebo lepiej ![]() |
|
|
![]()
|
|
i tu leży realna korzyść z wodnego IC.
|
|
|
![]()