![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Super User Dołączył: Tue, 06 November 2007 Skąd: Siem-ce śl. ![]() |
Koledzy potrzebuję pomocy.
Wymieniłem flitr dpf,katalizator i czujnik ciśnienia przed filtrem. Jak powinna wyglądać adaptacje tych podzespołow w programie VCDS? Przejżałem podpowiedzi programu ale nie ma tam opcji wymiana filtra,nowy filtr. Mój silnik to 1.6tdi CRKB. |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 12 December 2017 ![]() |
W basic settings masz, jakiego masz VCDS, wersja etc ?
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
15.x w gore ma resetowanie DPF w kategorii silnik, basic settings
Edit: Ja mam po angielsku, ale robie tak: Secure Access, [Basic settings-04], "Resetting of learned values of particle filter" |
|
|
![]()
|
|
15.x w gore ma resetowanie DPF w kategorii silnik, basic settings Edit: Ja mam po angielsku, ale robie tak: Secure Access, [Basic settings-04], "Resetting of learned values of particle filter" Ściągnę sobie wersje angielską bo tłumaczenie Vcds to jakaś kpina i spróbuje tak jak pisałeś. Powiedz mi jeszcze jedną rzecz czy czujnik ciśnienia filtra też trzeba adaptować? |
|
|
![]()
|
|
Nie, tylko `Carbon Mass (DPF Replacement)` lub `Particle filter initialization`
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sat, 10 June 2006 Skąd: Wawa ![]() |
Oczywiście, że trzeba. Zanim sterownik zaadoptuje się do nowego czujnika zrobisz sobie drugi stan oleju.
-------------------- Octavia II 2.0 TDI CR wół roboczy
Skyline R33 rdzewiuch stoi po to żeby mieć Fabia II RS daily Suzuki SV650S żeby mieć |
|
|
![]()
|
|
Ściągnąłem wersje angielską i wygląda to tak:
![]() ![]() W Basic Settings nie ma funkcji nowego filtra dpf, w adaptacjach można zmienić masę popiołu. Pytanie jest jeszcze jedno, filtr dpf jest odzielnie od katalizatora. W adaptacjach jest instalacja NOx katalizatora.Też ją zrobić? |
|
|
![]()
|
|
z czujnikiem potwierdzam
w dpf zerujesz masę popiołu -------------------- Octavia II 2.0 TDI CR wół roboczy
Skyline R33 rdzewiuch stoi po to żeby mieć Fabia II RS daily Suzuki SV650S żeby mieć |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Kat się nie zapełnia więc nic nie zerujesz. Jak nie wymieniałeś sondy NOx to nic z nią nie rób.
-------------------- Octavia II 2.0 TDI CR wół roboczy
|
|
![]()
|
|
Wykonałem adaptacje tego czujnika i wyzerowałem mase popiołu.Adaptacje wykonałem na nie pracującym silniku.
Mam jeszcze jedno pytanie jak mogę sprawdzić poprawność działania tej adaptacji? |
|
|
![]()
|
|
blok wartości mierzonych i:
-przy czujniku jego offset (powinien być bliski 0, ale tu musiałbyś zobaczyć ile było i czy się zmieniło) - przy DPF zanieczyszczenie popiołem (tu też blisko 0) -------------------- Octavia II 2.0 TDI CR wół roboczy
|
|
![]()
|
|
Przejechałem już 5000 km.po wymianie i adaptacjach.Wydaje się że jest ok.
Filtr wypala się między 500 a 750 km. Wydaje mi się że tak powinno być. |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Tue, 18 December 2018 ![]() |
Hej
lukas313 , mate96 również chciałbym w takim silniku pobawić sie z DPF a dokładnie , chce włączyć wypalanie DPF ale nie mogę wbić się w silniku w 16.Dostep upoważ do odblokowania kanału adaptacji. Nie przyjmuje mi kodu 27971 . Wiecie co moze byc przyczyna ze nie wchodzi kod ? Bez odblokowanie kanału adaptacji nie mogę włączyć wypalania DPFu. Może mieliście podobny problem i wiecie jak to rozwiązać? Próbowałem zostawić auto na 15 min na załączonym zapłonie. Być może w procedurze odblokowanie robię coś źle. Pacjent to Golf Sportsvan 2014 rok silnik 1.6 TDI 110KM ( CRKB ) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Thursday, 01 May 2025 - 07:37 |