Shoutbox 0 nowych PW 

Reply to this topicStart new topic
> 320d E46 - Modyfikacje , wtrysk metanolu, Snow Performance stage 3 , przelot, FMIC i inne - co dalej?
deejey!
post Tue, 29 May 2012 - 20:54
Post #1

Forum Killer

Siemka,

Już dzięki Wam parę modów przeszło, jednak niedosyt jest nadal... biggrin.gif

Pacjent to 320Cd E46 2.0 diesel (M47N seryjnie 150ps )

Na tą chwilę zrobione jest :

# Wtrysk metanolu Snow Performance stage 3
# Chip
# Intercooler FMIC rdzeń 550x140x65
# Kolanka redukcyjne FMIC , trochę mix oem + kwasówka
# Wydech - pełny przelot :
-tłumik AVG zamiast drugiego katalizatora
-końcówka RM-Motors RM3
# Usunięte klapki z kolektora
# Filtr powietrza Green Filter

Poza silnikiem, wpływające na jazdę :

# Zawiesznie gwintowane FK AK 51
# Łączniki stabilizatora MTS
# Rozpórka od Nakrętki
# 19 calowe felgi

Śmigałem chwilę z odpiętym EGR, ale irytujące jest spalanie (+2 litry jakieś - check engine i ogólnie lipa. Ograniczyłem go programowo do 40mg/stroke) Nie mam chłodnicy spalin tak jak w starszych wersjach M47 , a szkoda.

Nurtuje mnie miejsce wtrysku metanolu. Nie wiem dokładnie jaką mam dyszę ogólnie, nie wiem czy warto by się pobawić z tym ? Zwiększyć ją? Czy to może negatywnie wpłynąć na silnik , zniszczyć go?

tak wygląda obecnie miejsce wtrysku ( wiem, nic pięknego ale oryginalne było po prostu nagwintowane w tej aluminiowej rurce, po jakimś czasie zaczeło się pocić - użyłem żywicy dwuskładnikowej do uszczelnienia.

Czy to dobre miejsce wtrysku? Może lepiej było by wstawić rurkę pod kątem, tak żeby od razu waliło w dobrym kierunku? Czy dysza może się zepsuć etc? Może źle rozpraszać albo coś?

Ogólnie auto było hamowane na beznadziejnej hamowni po modach (inercja :/ ) wypluło 182hp , gdzie w ogóle moc to była powyżej 3000rpm, a normalnie na drodze 2100 jest już pier... i auto śmiga. Tego samego dnia co hamowałem auto objechałem z kreski 320d z świeżymi wtryskami , lekkie 17calowe bbs po programie na 190ps, oraz drugie w trakcie modyfikacji (wstawiane turbo 1752V z 320d e90 177hp - dzień wcześniej strojone, coś tam jeszcze muszą poprawić również na 17 calach) z 330i przegrałem na 1/4 około 1,5 długości ( obydwoje na dosyć ciężkich kołach , jednak 330i cięższe i tak miało) czyli niby słaba nie jest...

Co warto by tu jeszcze zrobić? Czy jest sens robić remap ( około 700zł w moim przypadku, program robiony był przed wydechem, IC i wywaleniem klapek niestety nie ja go robiłem - podobno 198hp wypluło)

W najbliższym czasie wleci bajer w postaci "ELECTRIC EXHAUST CUTOUTS" czyli zawór który będzie odtykał wydech wcześniej tworząc pełny przelot... Głównie chodzi mi o uciszenie auta na codzień (obecny setup jest głośny) ale nie chce rezygnować z lekkiego wstawania turbo smile.gif

--------------------
E46Turbo || M50TUB25 @ 1.25bar
https://www.facebook.com/E46Turbo
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Tue, 29 May 2012 - 20:54
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
tomek 1980
post Tue, 29 May 2012 - 21:29
Post #2

Forum Killer

Witam, jeśli wydech był robiony po programie to, po mojemu nie ma pełnego efektu, po otetkaniu wydechu na bang sie pogorszyło, potrzebna korekta.
Pozdrawiam.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Sunday, 04 May 2025 - 06:07