Shoutbox 0 nowych PW 

Reply to this topicStart new topic
> 2.0 TFSI BWJ - wypadający zapłon na jałowym, Wypada zapłon na 3 garnku i zapach paliwa w oleju
Astin
post Wed, 06 Mar 2024 - 11:15
Post #1

User

Cześć,
Posiadam Seata Leona Cupre 1P, 2006 rok, silnik (oznaczenie BWJ) po remoncie (tłoki, kute korby, nowe panewy, robiona głowica) itd. Auto ma problem z wypadającym zapłonem na 3 garnku i sporadycznie na 4 i 2 garnku (tylko i wyłącznie na jałowym). Słychać nawet w wydechu jak pyrka przy misfire. Wygląda to mniej więcej tak w ciągu minuty postoju na jałowym:

Trzeci cylinder (7-14 wypadnięć zapłonu)
Drugi i czwarty (0-2 wypadnięcia zapłonu)

Odpalenie klimy zazwyczaj niweluje całkowicie wypadanie zapłonu na drugim i czwartym, a na trzecim spada między 3, a 7.

VCDS nie wyświetla żadnego błędu z wypadaniem zapłonu, ale ewidentnie są widoczne w liczniku. Ogólnie auto podaje bardzo dobrze, podczas jazdy nie ma mowy o misfire. Do tego przy ostatniej kontroli stanu oleju (jakoś 3kkm od wymiany) czuć paliwo. W aucie są nowe świece, podmieniany był komplet cewek, kupiłem jeden nowy wtryskiwacz od SID'a i założyliśmy na 3 garnek - niestety kompletnie nic to nie zmieniło. Kompresja po 11.5-12 bar na każdym cylindrze. Wałki nie przytarte, pompa paliwa z nowym tłoczkiem i wkładem VIS.

Tak wyglądają świece po 3kkm:
Świece

Spotkał się ktoś z czymś takim? Najbardziej oczywisty wydawał się wtrysk, ale na nowym jest dokładnie to samo. Czego tu jeszcze można się czepić? Nie chciałbym zatrzeć całkiem świeżego motoru wink.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Wed, 06 Mar 2024 - 11:15
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
Ziuzio
post Thu, 07 Mar 2024 - 16:05
Post #2

Forum Killer

Często nawet nowe świece dają ciała, szczególnie jeśli były na rozruchu po składaniu silnika(gdy ktoś obficie smarował olejem pierścienie, itd.), warto podmienić, z dbałością o czystość porcelanek;-)
Dolot/podciśnienia/evap(szczególnie ten zaworek ma filtrze oparów paliwa) szczelne-sprawne?
Jaki stopień sprężania/tłoki?
Ecu seria?

+Quote Post
Astin
post Fri, 08 Mar 2024 - 09:00
Post #3

User

Tłoki seryjne, więc stopień sprężania też - 10.3:1. Ecu po tuningu, ale przed było dokładnie to samo. Z ciekawostek mogę dodać, że misfire wskakują jak się silnik zagrzeje. Na zimnym też jest ok na jałowych. Dolot sprawdzimy jeszcze raz wink.gif.

Dzięki za odpowiedź!

Edit: Dolot szczelny, wymieniona odma i HPFP na nówkę Hitachi - dalej popyrkuje na wolnych.

+Quote Post
jakub.108
post Thu, 12 Dec 2024 - 23:03
Post #4

Rookie

I jak rozwiązałeś temat wypadania zapłonu? Mam objawy 1:1 i nie wiem co zróbic juz

+Quote Post
Astin
post Mon, 16 Dec 2024 - 11:16
Post #5

User

Cześć,
szczerze nie udało się do końca rozwiązać tematu. Po drodze jeszcze zregenerowałem wtryski w TopSetup, zmieniłem jeszcze raz świece + wrzuciłem nowe cewki. Nawet auto było strojone jeszcze raz u innego tunera. Jest lepiej, ale nie idealnie - dalej wyskakują pojedyncze missfire na jałowym i randomowym garnku - najczęściej na trzecim. Następny w kolejce jest fazator bo trochę klepie - jak i to nie pomoże to zostawiam jak jest.

+Quote Post
Mis
post Tue, 17 Dec 2024 - 14:35
Post #6

Forum Clubber

Jak nie słychać tego z wydechu to polecam odpuścić temat. wink.gif

Zawsze może być to niestety kwestia gniazd zaworowych w głowicy albo prowadnic. wink.gif

--------------------
RS3 8V2 nardo limo pl 540HP 680NM
109-Performance

+Quote Post
jakub.108
post Sat, 21 Dec 2024 - 14:40
Post #7

Rookie

Po 3 miesiącach udało mi się rozwiązać wreszcie problem, wymieniłem sobie świece na PFR7Q, cewki U5014, niestety wymiana tych części nałożyła się z wypadaniem zapłonu.
Porównałem olej z 2.0tfsi cdnc po przebiegu 4k km oraz z moim cdlf 2.0tsi po 4k km u mnie był o wiele czarniejszy i starsznie śmierdział benzyna.
Nowa ori pompa do cdlf 1500zł, używka 700zł (stan nieznazny), wkład pompy tuningowy VisMotorsport idealnie trafiłem na BlackFriday na Fmicu za 1200zł + bon rabatowy 400zł.
Wymieniłem wkład dużo to nie zmieniło, wymieniłem oczywiście olej, poprawy nie było ale po tygodniu od wymiany oleju zaczął minimalnie lepiej pracować, po każdym powrocie do domu rozkręcałem korek oleju, odpinałem węże od odmy i sukces.
Minęły 2 tygodnie od wymiany oleju, auto chodzi jak żyleta zapłon nie wypada

+Quote Post
Astin
post Tue, 07 Jan 2025 - 12:36
Post #8

User

CYTAT(jakub.108 @ Sat, 21 Dec 2024 - 14:40) *
Po 3 miesiącach udało mi się rozwiązać wreszcie problem, wymieniłem sobie świece na PFR7Q, cewki U5014, niestety wymiana tych części nałożyła się z wypadaniem zapłonu.
Porównałem olej z 2.0tfsi cdnc po przebiegu 4k km oraz z moim cdlf 2.0tsi po 4k km u mnie był o wiele czarniejszy i starsznie śmierdział benzyna.
Nowa ori pompa do cdlf 1500zł, używka 700zł (stan nieznazny), wkład pompy tuningowy VisMotorsport idealnie trafiłem na BlackFriday na Fmicu za 1200zł + bon rabatowy 400zł.
Wymieniłem wkład dużo to nie zmieniło, wymieniłem oczywiście olej, poprawy nie było ale po tygodniu od wymiany oleju zaczął minimalnie lepiej pracować, po każdym powrocie do domu rozkręcałem korek oleju, odpinałem węże od odmy i sukces.
Minęły 2 tygodnie od wymiany oleju, auto chodzi jak żyleta zapłon nie wypada

Chyba nie do końca łapie, pomogło odkręcanie korka oleju oraz odpinanie węży od odmy? Czy po prostu gdzieś znalazłeś nieszczelność na tych wężach?

+Quote Post
tom cio
post Mon, 13 Jan 2025 - 00:14
Post #9

Super User

Znalazl, ze pompa hp leje mu paliwo w silnik, a po jej wymianie na tuningowy zamiennik oraz zrobieniu troche km obecny w silniku nadmiar paliwa calkiem odparowal co zaskutkowalo poprawna praca silnika.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Friday, 02 May 2025 - 12:43