Shoutbox 0 nowych PW 

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> 1.8 TSI czy 2.0 TDI ?, dla starszego Pana...
no_fear
post Wed, 10 Mar 2010 - 09:32
Post #1

Rookie

Panowie, doradźcie smile.gif

Buda wybrana - Szkoda YETI cool.gif
Pozostała kwestia wyboru silnika...

1.8 TSI 160KM 4x4 czy 2.0 TDI CR 140KM 4x4 ?

Kryteria:
- przebiegi roczne małe bo 15-20tys (~70% zakorkowane miasto),
- jazda mega emerycka prawie zawsze zgodnie z przepisami,
- auto pozostanie seryjne,
- jeżeli chodzi o cenę zakupu to argument, że benzyna tańsza o np. 10k - nie istotny,
- częste wachlowanie biegami i mniejszy komfort jazdy w TDI - też pomijamy,
- sprzedaż auta najwcześniej za 10lat tongue.gif

Tak wiem - wszystko wskazuje, że lepiej wybrać benzynę. Jednak liczę na rzeczowe argumenty

Takie spalanie dla "emerycko/normalnej" jazdy wygrzebałem z netu:
- 1.8TSI 9l miasto/7l trasa
- 2.0TDI 7,5l miasto/6l trasa

Realne ?

Pomijając spalanie zadam najważniejsze pytanie - jak wyglądają koszta serwisowania TSI vs TDI po zakończeniu gwarancji ?
Liczę na wypowiedzi praktyków a nie Ctrl+C Ctrl+V z netu wink.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
Stander_M
post Wed, 10 Mar 2010 - 10:34
Post #2

User

Ani jeden ani drugi nie porwie smile.gif lepiej się toczyć w ciszy, stawiam na TSI

+Quote Post
VTEC
post Wed, 10 Mar 2010 - 10:57
Post #3

Forum Killer

Jak 70% miasto, to bier TSI. Te 30% trasy to będą pomijalne koszta paliwa.

+Quote Post
cubus1
post Wed, 10 Mar 2010 - 11:01
Post #4

Super User

Ze względu na przebiegi i emerycką jazdę... A to 4x4 jest musowe??

+Quote Post
Taffarel
post Wed, 10 Mar 2010 - 11:41
Post #5

Forum Homee
SkÄ…d: znienacka

w ogole turbina dla starszego Pana na miasto jezdzacego po emerycku to nie jest dobry pomysl... bedzie musial chwile rozgrzewac i chwilke wystudzic (jak przypałuje biggrin.gif) i częste gaszenie z uruchamianie tez po nich tak nie splywa, jak po wolnym ssaku, ktorego bym polecił. rozumiem , ze napinacie sie na to AWD - nie ma w wolnym ssaku ??

--------------------
hilux/330xdA/sr car in progress

+Quote Post
shafter
post Wed, 10 Mar 2010 - 11:50
Post #6

Forum Homee
SkÄ…d: Vienna

CYTAT(Taffarel @ Wed, 10 Mar 2010 - 10:41) *
w ogole turbina dla starszego Pana na miasto jezdzacego po emerycku to nie jest dobry pomysl... bedzie musial chwile rozgrzewac i chwilke wystudzic (jak przypałuje biggrin.gif) i częste gaszenie z uruchamianie tez po nich tak nie splywa, jak po wolnym ssaku benzynce, ktorą bym polecił. rozumiem , ze napinacie sie na to AWD - nie ma w wolnym ssaku ??

Brednie, poczytaj dokladniej zanim zaczniesz medrkowac ... bo nie wiem czy w wiesz ale w 1.8/2.0 TSI turbiny sa chlodzone plaszczem wodnym z wymuszonym obiegiem, ktore oczywscie dziala nawet po wylaczeniu zaplonu.

Jest zajebiscie elastyczny, idealny do jezdzenia przez starszych panow po miescie, na nizszych obrotach i obciazeniach, krotkie dystanse (to wlasnie diesel nie lubi czegos takiego)

AWD w wolnossacej benzynie to jest oczywista porazka, brac TSI 4x4 i sie nie zastanawiac.

p.s. Czy ktos z was wypowiadajacych sie tutaj jezdzil wogole autem TSI ? Do tego jeszcze z DSG ? Bo cos mnie sie wydaje ze nie bałdzo. Ja nie lubiacy za bardzo VAG'ow jestem oczarowanym tym silnikiem wlasnie w budach skody.

+Quote Post
Maxim555
post Wed, 10 Mar 2010 - 11:55
Post #7

Super User
SkÄ…d: lubelskie

2.0FSI było by lepsze moim zdaniem, w tym przypadku. Ale jak wybieramy z tych dwóch, to TFSI, nie widzę sensu kupowania klekota.

+Quote Post
Marlon
post Wed, 10 Mar 2010 - 12:30
Post #8

Driftanlage Maschinist

CYTAT(Taffarel @ Wed, 10 Mar 2010 - 11:41) *
w ogole turbina dla starszego Pana na miasto jezdzacego po emerycku to nie jest dobry pomysl... bedzie musial chwile rozgrzewac i chwilke wystudzic (jak przypałuje biggrin.gif ) i częste gaszenie z uruchamianie tez po nich tak nie splywa, jak po wolnym ssaku, ktorego bym polecił.

Ja mam coraz większe obiekcje co do tej legendy, bo mam dwie france z przebiegami rzędu 300.000km, 1.9 dci (używane głównie na krótkich trasach i w mieście) i 2.0HDI (mieszane - miasto i dłuższe trasy), obydwa jeżdżone raczej hardcorowo, rzadko się komuś przypomina o chłodzeniu turbiny(bo też nie upalam przecież tych samochodów na torze). Rozgrzewamy auta dość spokojnie, to fakt, ale bez szczególnego pietyzmu. NIC akurat z turbosprężarkami się nie dzieje.
Dalej rozumując... sądzę że dla kogoś jeżdżącego po emerycku samochód z turbo jest bardzo wskazany, bo nie trzeba go kręcić wysoko żeby np. wyprzedzać. A czy diesel czy benzyna, to już tylko kwestia ceny, jeśli cena zbliżona to bym wybrał diesla.

--------------------
Yamaha XJ 600S                              BMW E30 325i

http://www.youtube.com/watch?v=2opWEnxSs1g

+Quote Post
PioterW
post Wed, 10 Mar 2010 - 12:48
Post #9

Super User

Diesel będzie sporo głośniejszy niż benzyna, choć przy emeryckiej jeździe po mieście może nie będzie to aż tak bardzo odczuwalne.

+Quote Post
Lelon
post Wed, 10 Mar 2010 - 13:03
Post #10

Super User
SkÄ…d: Warszawa

CYTAT(Stander_M @ Wed, 10 Mar 2010 - 10:34) *
Ani jeden ani drugi nie porwie smile.gif lepiej się toczyć w ciszy, stawiam na TSI

Tu się możesz zdziwić tongue.gif bo 1.8TSI w serii potrafi wypluć 180KM, a po chipie nawet do 220KM! Już w serii ładnie się odpycha jak na dupowoza, silnik elastyczny(płaski przebieg momentu, który jest dostępny w szerokim zakresie), cichy i w ekonomiczny jak na te osiągi. W lekkiej octavii FWD robi bodajże 7,8s do 100km/h seryjnie, także bardzo przyzwoicie IMO. W yeti AWD na pewno będzie gorzej, ale na pewno zdecydowanie lepiej niż TDI 140KM.

Ktoś chyba nawet stawał na kresce z TDI 170KM i 1.8TSI było szybsze.

+Quote Post
no_fear
post Wed, 10 Mar 2010 - 14:00
Post #11

Rookie

CYTAT(cubus1 @ Wed, 10 Mar 2010 - 11:01) *
...A to 4x4 jest musowe??

CYTAT(Taffarel @ Wed, 10 Mar 2010 - 11:41) *
...napinacie sie na to AWD - nie ma w wolnym ssaku ??

sÄ… tylko takie silniki do wyboru:

przekreślone odpadają bo za słabe
170KM TDI póki co nie jest brany pod uwagę...

a po za tym Haldex (4-tej generacji) IMO jakoś tam zwiększy bezpieczeństwo bez wzrostu spalania

Ponowie pytanie co spalania:
- 1.8TSI 9l miasto/7l trasa
- 2.0TDI 7,5l miasto/6l trasa

Realne ?

Oraz jak wyglądają koszta serwisowania TSI vs TDI po zakończeniu gwarancji ?

+Quote Post
borsuk
post Wed, 10 Mar 2010 - 14:22
Post #12

User

A ja myślę, że TDI do emeryckiej jazdy może być lepsze, pewnie lepiej ciągnie na niskich obrotach, które będą przecież najczęściej wykorzystywane. Pozostaje kwestia hałasu, nie mam pojęcia czy Yeti jest sensownie wytłumione (bo starsze Skody nie były). Co do spalania to te 9 litrów w mieście w TSI to chyba mocno optymistycznie... z kolei TDI da się pewnie spalić trochę mniej niż podałeś...

--------------------
borsuk aka badger

+Quote Post
Lelon
post Wed, 10 Mar 2010 - 14:27
Post #13

Super User

TSI ciągnie od samego dołu.

Spalanie zbyt optymistyczne IMO, chyba że to miasto to jakiś Pipidówek Górny. Ja bym dodał +1litr dla obu silników

+Quote Post
PMT
post Wed, 10 Mar 2010 - 14:54
Post #14

User

hej,

miałem okazję ostatnio być na szkoleniu eco-drivingu Szkoły Auto, gdzie do dyspozycji były Octavie Scouty 2.0TDI 140KM, i Yeti 1.8TSI. Przy stosowaniu się do podstawowych zasad eco jazdy Scouty TDI spalały w mieście, przy sporym natężeniu ruchu średnio 6-7l, natomiast wyniki Yeti - 7-10l według wskazań komputera pokładowego. Czyli myślę, że te założenia powyżej są realne.

Ogólnie Yeti wydają się być całkiem przyjemne. Mają fajną opcję "asystenta zjazdu" (nie jestem pewien czy tak dokładnie się to nazywa)

+Quote Post
izdebo
post Wed, 10 Mar 2010 - 16:16
Post #15

Rookie

1.8TSI w octavii II kombi w warunkach miejskich spala ok 11-13l/100km, podczas gdy 2.0TDI ok 9-10l, i mowie tu o realnym spalaniu, a nie o broszurkach, lub znajomy ma i mowil..
Ten TDI w yeti'm ma filtr FAP, co podnosci koszta (spalanie jak tez i serwis), i przy zakladanym sposobie jezdzenia( glownie w miscie) beda z nim same problemy-w sensie serwis co pewnien czas, bo filter sie zatknie, i sie sam nie oczysci.
Generalnie filtry "FAP" z koncernu VAG sa totalna pomyłka, wiec ja obstawiam 1.8TSI- jezdzilem wiele razy ocatvia, jak tez superbem, z tym motorem i jestem pełen podziwu. Oby nie był tylko w DSG, bo ta skrzynia to tez kicha- mowie o skrzyniach produkowanych od mniejwiecej polowy 2010r. Ale na szczescie w yetim nie ma DSG;]( z 4x4)

--------------------
Daihatsu Applause ZI 1.6 16V AWD
ZI----> ZI(T)

+Quote Post
Taffarel
post Wed, 10 Mar 2010 - 16:47
Post #16

Forum Homee

CYTAT(shafter @ Wed, 10 Mar 2010 - 11:50) *
Brednie, poczytaj dokladniej zanim zaczniesz medrkowac ... bo nie wiem czy w wiesz ale w 1.8/2.0 TSI turbiny sa chlodzone plaszczem wodnym z wymuszonym obiegiem, ktore oczywscie dziala nawet po wylaczeniu zaplonu.

Jest zajebiscie elastyczny, idealny do jezdzenia przez starszych panow po miescie, na nizszych obrotach i obciazeniach, krotkie dystanse (to wlasnie diesel nie lubi czegos takiego)

AWD w wolnossacej benzynie to jest oczywista porazka, brac TSI 4x4 i sie nie zastanawiac.

p.s. Czy ktos z was wypowiadajacych sie tutaj jezdzil wogole autem TSI ? Do tego jeszcze z DSG ? Bo cos mnie sie wydaje ze nie bałdzo. Ja nie lubiacy za bardzo VAG'ow jestem oczarowanym tym silnikiem wlasnie w budach skody.

O tym plaszczu wodnym przyznaje nie wiedzialem/pamietalem, ale - jesli to co "mędrkuję" są to takie brednie, to po jaką cholerę facet w ASO na jezdzie próbnej kiedy pomagalem wybierac samochody dla handlowcow mowil o NIE gaszeniu odrazu po ostrej jezdzie (zaznaczylem to w slowie "przypałuje") ?

Nie zgodze sie tez co do tak radykalnego stwierdzenia, ze benzyna N/A jest jak napisales "oczywista porazka" do auta AWD, bo w suvach, ktorymi jezdzilem spisywala sie calkiem niezle. skoro skoda nie ma w ofercie jakiegos mocniejszego n/a - brac TSI, jesli byloby jakies V6 n/a pewnie lepiej by pasowalo autorowi.

apropo Twojego PS. - TSI/TDI skodą jezdzilem tylko na jezdzie probnej, wiec moze nie zdązyły mnie "oczarować" tak jak Ciebie smile.gif

pozdro smile.gif

edit: Marlon - my jezdząc laguną z 2004 2,2 dci po miescie glownie, z czego 2 na 3 kierowcow nie studzilo i niezbyt rozgrzewalo, a nie oszczędzało jej wcale, zajechalismy motorownie 2 razy w ciągu 180kkm, więc może to kwestia szczęscia smile.gif

--------------------

+Quote Post
Feluke
post Wed, 10 Mar 2010 - 17:44
Post #17

Forum Homee

[OT]
Chlodzenie turbiny po ostrej jezdzi to znaczy ze walisz z butem w podlodze przez cale miasto bo spieszysz sie na spotkanie, turbina swieci jak psu jaja a ty po dojezdzie na miejsce odrazu go gasisz. Wlasnie w takim przypadku turbina wymaga chlodzenia na postoju. Jednak wystarczy ze z kilometr wczesniej zmniejszysz tempo i bedziesz jechac spokojnie a turbina sie wychlodzi i nie trzeba bedzie jej chlodzic po zatrzymaniu. Wszystko zalezy od stylu jazdy. [/OT]

Lepiej bedzie brac 1.8TSI bo silniczek ma charakterystyke diesla, jest benzynka wiec nie ma problemu z FAP'ami innymi bzdetami jak problemy z paliwem w zime, szybko sie rozgrzeje w zime co przy tak malych przebiegach jest wskazane. Wtrysk bezposredni, wiec przy emeryckiej jezdzi powinno to palic naprawde malo.

+Quote Post
Taffarel
post Wed, 10 Mar 2010 - 19:01
Post #18

Forum Homee

OT
Feluke - jasna sprawa.
EOT

Owszem 1,8TSI bo nie ma nic lepszego w ofercie Skody dla tego Pana.

pozdr

--------------------

+Quote Post
machon
post Wed, 10 Mar 2010 - 19:43
Post #19

Frequent User
SkÄ…d: wawa

Mi się coś wydaję, że serwisowanie diesla będzie sporo droższe od benzyniaka.
Dlatego też jak samochód ma służyć do emeryckiego POM'u biggrin.gif wziąłbym benzyniaka.

Pzdr.

+Quote Post
joker
post Wed, 10 Mar 2010 - 19:57
Post #20

Forum Homee

Benzyna. Powodów nie piszę co by nie powielać większości powyższych wypowiedzi.

--------------------
BEZWYPADKOWOŚĆ - SPRAWDZIMY KAŻDE AUTO/MOTOCYKL PRZED KUPNEM (Podlasie) www.bezwypadkowe-podlasie.345.pl
SL 55 AMG I like

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Saturday, 31 July 2010 - 14:24